Ärr/Acne

Ärr uppstår när huden skadas av olika skäl, särskilt om de djupare hudlagren är skadade. Orsaken till att man får synlig ärrvävnad efter en operation, olycka eller acne är att huden inte läker med nya hudceller utan med bindvävsceller, så kallad ärrvävnad. Denna kan vara svår att ta bort helt och hållet, men man kan göra ärren jämnare, plattare, och mindre synliga. Acne kan lämna kvar missprydande ärr i ansiktet och många besväras av denna gropiga, ojämna hy men i dag finns ett flertal metoder mot acneärr.

Hyaluronsyra som finns i Restylane Vital kan sprutas in under ärret för att ge fukt och skapa volym, volymökningen bidrar till att ärret höjs upp till ytan.

Med en mycket tunn och fin nål kan man lägga små microdoser av Restylane skinbooster under ärren och på så vis lyfta upp hud som blivit fördjupad av acneärr. Har fördjupningarna dessutom ett bindvävsstråk som håller fast huden i fördjupningen kan man med nålen lossa indragningarna samtidigt som man injicerar hyaluronsyran.

Det kan behövas en kur på cirka tre behandlingar med ungefär tre-fem veckor mellan varje behandling. En viss förbättring av acneärren kan ses redan efter första behandlingen, och vetenskapliga studier har visat att efter en trestegsbehandling har huden både bättre elasticitet, fuktbalans och struktur. Slutresultatet ser man dock inte förrän cirka tre månader efter avslutad behandling eftersom hyaluronsyran behöver tid på sig för att ge effekt. En lätt påfyllning kan därefter göras en gång om året för att behålla och förlänga hållbarheten. Små blåmärken kan uppkomma, men är övergående. En viss svullnad kan också ses de första dagarna.

Vad är det för skillnad mellan denna behandling och en traditionell behandling mot acneärr?

Den vanligaste acneärrbehandlingen har tidigare varit laser: koldioxidlaser till djupa ärr, fraxel till medelsvåra ärr, mekanisk slipning till ärr med vassa, djupa kanter i huden och kemisk peeling till ytliga ärr.

Laser och mekanisk slipning är en mer aggressiv behandling och kan därför ge ökad risk för infektioner, ärrbildning och pigmentförändringar. Det är också en lång läkningsprocess efter en sådan behandling. Restylane skinbooster-behandlingen är mycket mindre aggressiv mot huden.

Man kan självklart kombinera de olika typerna av behandling, då med antingen laser eller mekanisk slipning av hudytan för att ta bort skarpa kanter av ärren och därefter fylla upp fördjupningarna med Restylane skinbooster, så att huden blir jämnare, fuktbalanserad och mer elastisk. Man bör dock vänta ett par veckor innan man gör en laserbehandling då det annars finns risk för att det uppstår en inflammatorisk reaktion i behandlingsområdet.

Före behandling

Efter behandling

Behandlingen utförs av Leg Sjuksköterska Susanne Hellsten. Behandlingarna anpassas till dina behov, tar bara några minuter och resultaten syns omedelbart.